LE JARDIN DU SOLEIL VERT

Project management & constructor: FS TECHNOLOGIES and MANAGEMENT
Concept: HALUCINARIUM | Triaj Creativ
Beneficiar: VEOLIA / APA NOVA Romania
Locatie: Statia de Epurare Glina

Staţia de Epurare Glina este prevăzută cu 5 rezervoare de fermentare a nămolului, având o structură tip pară, cu o capacitate de 8.000 m3. Executate in anii 90, fatadele metalice ale acestora (placi de tabla zincata) au fost afectate de expunerea la conditii climaterice extreme, poluare si emisiile de gaze.

Le Jardin du Soleil Vert | Statia de epurare Glina
  • Reabilitare si protectie anticoroziva - 5 digestoare
  • Structura din metal de 36 metri inaltime si 8000 mc
  • Lucrari executate in conditii speciale, respectand conditiile antiex (zona cu pericol de explozie)
  • Timp de asteptare intre straturi: 45 min – 4h
  • Protectie cu rezistenta UV, excelenta rezistenta chimica si flexibilitate durabila
  • Pictura a fost realizata manual, cu pensula, din nacele; culorile au fost pigmentate de catre artist la locul aplicatiei
  • S-au folosit 3 nacele: 2 de 45 metri inaltime si una de 20 metri inaltime.

In urma inspectiei vizuale a suprafetei s-a constatat ca tabla este puternic corodata: rugina maro (brown rust) si rugina alba (white rust; saruri). O prima spalare cu apa cu presiune de 500 – 1000 bar a evidentiat noi pete albicioase de rugina alba, cu aspect rugos neregulat la atingere. Acestea erau formate aleator pe intreaga suprafata a digestoarelor, neputand fi indepartate prin simpla spalare cu apa cu presiune. Fiind o zona antiex, nu a fost posibila utilizarea unor unelte / echipamente care la lovire produc scântei, implicit alte modalitati de curatare mecanica, inclusiv periere cu perii de sarma sau slefuire. Solutia inovativa: Aplicarea unui produs de neutralizare a ruginii maro si albe, Eco cleaner (produs 100% biodegradabil) cu o grosime de 500 microni, lasat sa actioneze pe o perioada de minim 12 ore. Inlaturarea stratului rezultat s-a realizat prin spalare suplimentare cu apa cu presiune 500 – 1000 bari.

In urma demontarii placilor grav afectate, s-a constatat fenomenul de “sudura/lipire” intre placa metalica, suruburi si structura de sustinere a fatadei. In unele cazuri a fost inlocuita parte din structura de sustinere, inclusiv portiunile cu grosime redusa datorita coroziunii. Imbinarea s-a realizat cu mijloace proprii zonei. Placile metalice corodate puternic, gaurite sau subtiate, au fost demontate bucata cu bucata, apoi s-au confectionat manual placi metalice noi, pe masura, pentru a fi inlocuite.

Protectie special realizata pentru aceasta aplicatie: sistem alcatuit din 3 straturi de protectie cu intarire in prezenta umiditatii:

  • grund pe baza de zinc;
  • strat intermediar mio mastic cu fibra metalica;
  • strat final – topcoat – flexibil, cu excelenta rezistenta chimica si la UV

AVANTAJE solutie tehnica: Sistemul de protectie poate fi aplicat in conditii de 6% pana la 99% umiditate relativa; fara restrictii legate de umiditatea substratului sau de condens; rezistenta la umiditate la numai 30 minute de la aplicare, monocomponent: fara timp de reactie, fara erori de amestec, fara pierderi excesive, utilizare simpla, economie de timp per ansamblu proiect; aplicarea prin pulverizare airless.